10.1.2015

117. Vuosi 2014

Ajattelin tehdä viime vuodesta tälläisen mun ja Minnin - vuosi katsauksen, sillä vuosi 2014 oli minulle ja Minnille merkittävin tähän mennessä. Kerron lyhyesti joka kuukaudesta ja vain Minnistä eli en kerro muista poneista mitään. Loppua kohden kuvia on vähemmän, sillä kalastelin nää kaikki kuvat facebookista. Mun kaikki kuvat on eri koneella enkä saa niitä nytten.. Mutta nyt postauksen pariin!
tammikuu
TAMMIKUU
Treenailtiin Minnin kanssa kesän kisoja varten ihan normisti. Poni alkoi tällöin vilauttelemaan laukassa ihan hyviä pätkiä, samaten ravissa Minni myötäsi pitkiä pätkiä niskasta. Koulussa ravi alkoi olla jo aika rauhallista ja tein useasti kontrollitehtäviä, kuten askeleen pidennyksiä, siirtymisiä jne. Laukkaa välttelin tällöin aika paljon, kun poni laukkojen jälkeen kuumui aina niin paljon. Kun laukkasin menin suurimmaksi osaksi muutaman pätkän pääty-ympyrällä. Esteillä Minni vielä kaahotteli aika paljon ja palo käämi useastikkin, niin otin aika yksinkertaisia tehtäviä, kuten sarjoja ja ihan yksittäisiä hyppyjä. Käytin kannuksia alkuvuoden, jotta sain Minnin käännettyä paremmin.

helmikuu

HELMIKUU
Aikalailla sama linja jatkui kuin Tammikuussa. Saatiin paremmat kuolaimet ja maastoiltiin paljon huonon kentän vuoksi. Nytten jopa uskalsi ottaa vähän vauhtiakin, kun poni oli paremmin hallittavissa. Esteillä päästiin ottamaan vähän jo isompia hyppyjä ponin rauhottuessa. Koululinja oli samaa eli laukat otettiin ihan lopussa jne. poni alkoi olemaan hanskassa paremmin. Kokonaisuudessaan tammi ja helmi oli sellasta aikaa kun tuntui ettei mikään onnistu...

maaliskuu

marraskuu 2013 - maaliskuu 2014

MAALISKUU
Ponin rakenne alkoi jo näyttämään suht koht hyvältä. Uusien kuolaimien johdosta päästiin tekemään vähän monipuolisempiakin estetehtäviä ja valmentajani kanssa keksittiin Minnille hyvä tehtävä missä se oppi lähestymään rauhassa estettä kohti. Käytiin maneesilla hyppäämässä ja ekat kisat olivat Mäntyharjussa. Rata ei ollut kehuttava, tein sen virheen että olin pitänyt edellisen päivän aika rentona  ja se kostautui sillä ettei mulla ollut mitään hallintaa kisoissa. Tipuin myös näissä kisoissa. Mä en enää tässä vaiheessa jaksanut sitä että piti tapella siellä kentällä se puoli tuntia ainakin, että poni vähän jo myötäisikin ja siksi rupesin käyttämään piuhoja, jotta saataisiin Minni nopeammin töihin, että jäi se tappelu -vaihe pois ja heti tuntui paljon helpommalta. Myös Minni rupesi vaikeeseen suuntaan (oikeeseen) kulkemaan pyöreänä pätkittäin ravissa. Kaverini Senja kävi Minnillä harkkakoulukisoissa hyvin prosentein, kun itse en uskaltanut.

huhtikuu

HUHTIKUU
Käytin vielä piuhoja useasti alkutunnista ja poni alkoi ruveta kantamaan itseään ryhdikkäämmin ja pidempiä pätkiä aina pikkuhiljaa. Laukassa otettiin jo monipuolisempia tehtäviä, eikä esteillä kaahoteltu niin paljoa. Tämän vuoden toiset kisatkin oli rellussa joihin olin tosi tyytyväinen, vaikka menestystä ei tullutkaan. Mua oli jo pitkään häirinnyt esteistunnassa mun liitelevät jalat ja kokeilin Kaktun kikkaa eli sidoin jalustimet paalinarulla satulaan kiinni, huonoin seurauksin. Näinä aikoina huomasin, että isot sarjat tuotti päänvaivaa ja se sama kääntämisongelma jatkui.

toukokuu

TOUKOKUU
Kekkolan kisat oli kans aika hyvä tempoisia, niiden jälkeen ongelmaksi tuli myös se, että rupesin liikaa hidastamaan laukan tempoa ja tuli löysiä hyppyjä. Kekkolan koulukisoihin en ollut tyytyväinen. Poni oli tosi häslä jo verkassa, enkä osannut verkata sitä hyvällä tavalla. Radalla yritin vain ratsastaa sen joka kulmaan, mutta se meno näytti siltä et me mentiin tyylii päi niitä aitoja. Ilman satulaa ratsastus alkoi sujumaan ja oli vuoden eka uittokerta! Rellun koulukisoissa sain todella hyvän ponin radalle, kun keksin hyvän verkkaamistavan. Piuhojen ja kannuksien käytön lopetin näinä aikoina.

kesäkuu
KESÄKUU
Tässä kuussa Minni rupesi pyörittämään laukkaa sen helpompaan suuntaan pitkiä pätkiä ja ravissa se liikkui jo pyöreästi joka suuntaan. Estekisoissa otettiin niitä löysiä hyppyjä, mutta kotona kaikki sujui, esteistuntani muuttui parempaan suuntaan. Vietettiin paljon kesäpäiviä hölläilten, välillä niitä epäonnistuneitakin päiviä oli, mutta ne eivät minua lannistaneet tuolloin kun poni väläytteli erittän hyviä pätkiä silloin. Itselläni oli ongelmia kouluratsastuksen asentoni kanssa, keskityin niin paljon poniin, että itse könötin vinossa siellä (kuvasta huomaa).

Fiksusti poni toimi kangilla, vaikka vähän protestoi :)

HEINÄKUU
Tämä kuukausi oli tosi hiljainen. Ei ollut sopivia kisoja missään ja kuvaajia oli harvassa. Vieteltiin Minnin kanssa mukavia kesäpäiviä. Kuumien ilmojen vuoksi maastoiltiin paljon ja tehtiin muuta mukavaa! Emmi kokeili ponilla ekaa kertaa kankia, sillä rellun leiri oli ensi kuussa ja pitihän sitä nyt kokeilla miten se niillä toimii. Minni oli myös viikon tallin omalla leirillä käytössä ja poni oli fiksusti. Esteet oli kaaosta näinä aikoina kun ei paljoa hypätty.

elokuu

ELOKUU
Rellun leiri oli tällöin ja poni käyttäytyi alussa aika höslästi, mutta loppuakohden parani ja viimeiset estetreenit sujui todella hyvin jos ei paria kieltoa oteta huomioon. Tältä leiriltä löytyy postaus täältä klik. Innostuin itsekkin tämän jälkeen ratsastamaan useammin kangilla. Hypättiin harkkakisoissa mun, sekä ponin eka 80-90cm johon olin tosi tyytyväinen vaikka pari huonoa hyppyä tulikin ja kiellettin tokalla esteellä ulos. Esteradat oli hyvätempoisia ja koulussa Minni rupesi jo vilauttamaan vaikeeseen suuntaan (oikeaan kierrokseen) hyviä pätkiä laukkaa.

syyskuu

SYYSKUU
Mäntyharjun kisoissa käytiin hakemassa 1 ja 2 sijat. Verkassa poni oli tahmea ja kiellettiin aika useasti verkkaesteelle. Olin jo menettää toivon ja harkitsin kisojen keskeyttämistä jos poni olisi yhtä huono radalla. Toisin kävi, sain Minnin hyvään laukkatempoon ja se vain liisi kaikki esteet yli, vaikka mokailinkin. Ihan superhyvät fiilikset jäi näistä kisoista! Mentiin vielä koittamaan Relluun yhtä 80cm rataa ja tämä olisi kyllä pitänyt jättää väliin.. Ratsastin ponin alitempoon ja alussa tuli löysiä hyppyjä sekä yksi pudotus. Loppurata sujui perus hyvin. Nämä olivat vikat estekisat minun ja Minnin osalta tänä vuonna. Muutoin tässä kuussa treenailu jatkui normaalisti. Näinä aikoina rupesin miettimään onko ponin jalat nyt missä kunnossa? Sekä ponin ratsastettavuus ei enää ollut niin hyvää mitää kesällä, se liikkui huonommin ja oli vaikeampi ratsastaa, mutta kuvissa näkee kuitenkin Minnin hyvin kantavan itsensä ja menevän pyöreänä.

lokakuu

poni tokkurassa

takajalat kuvattiin


LOKAKUU
Tällöin mulla oli hirveä hinku päästä kouluilemaan, sekä kotona meno oli aika koulupainoitteista ja lähdettiinkin Mäntyharjuun kokeilemaan mun sekä ponin ekaa heb:eetä. Poni ei ollut kauhean hyvä radalla ja kn:ssä se oli jo ihan puhki niin ei oikein irronnut. Kuitenkin saatiin 6. sija hec:eessä ja kn selviydyttiin tyytyväisinä prosentein 57.200%. Tähän oli hyvä lopettaa kisakausi ja tämä korvasi hyvin Rellun ei-niin-hyin menneet kisat. Syyslomalla oltiin Veeran luona ja saatiin tosi hyvä estetreenipäivä alle, sekä päästiin maastoilemaan uusiin maisemiin. Oltiin viie kuussa varattu aika klinkalle ihan varmuuden vuoksi ja siellä tuli käytyä syysloman jälkeen. Päätin että otetaan tavaksi käydä joka vuosi tälläinen tarkastuskäynti ihan vain varmuuden vuoksi. :)
MARRASKUU
Saatiin klinikalta Minnille lääkekuuri sen hieman kipeään takajalkaan ja meidän treenaus sai lomaa. Eka viikko oli ihan vain tarhalepoa, toinen viikko oli kävelytystä 20-30min. Kolmannella viikolla päästiin palauttelemaan Minni normaaliin treeniin. Kuvaajia ei tällöinkään ollut. Saikun jälkeen ekat estehyppelöt sujui ongelmitta, sekä huomasin ponin ratsastettavuuden olevan paljon parempi. Ponista löytyi nyt liikettä ja oli päiviä kun poni toimi kuin ajatus. Kankitreenailut jäivät oman innostuksen takia, sekä rupesin totuttamaan Minniä taas nivelillä ratsastukseen. Voi sitä ilon määrää kun tajusi, että oon jotain saanut tehtyä tässä vuoden aikana ja tärkeimpänä, että poni on terve!


JOULUKUU
Erika kävi vielä hakemassa Savonlinnasta Minnillä 1. sijan, kun se tuli taas vierailulle. Minni oli tosi hyvä, maastoiltiin kylläkin suurimmaksi osaksi, mutta onneksi tuupata voi myös pellolla. Ei hypitty paljoa tässä kuussa. Ainon kanssa päädyttiin, että jatketaan bauchereilla ratsastusta, sillä Minni on paljon tasaisempi niillä kuin nivelillä.

Siinä oli minun ja Minnin vuosi 2014. Toivottavasti piditte ja saa laittaa kommenttia alas. Anteeksi kaikista kirjoitusvirheistä, sekä materiaalin puutteesta ja siksi saatte loppuun soittolistan kaikista edellisen vuoden ratsastuksista! Nauttikaa ;)

5 kommenttia:

 1. Mikä siinä Minnin jalassa oli, jos oli kerran kipeä muttei "mitään vikaa", kun toitotat sitä vaikka kuinka, muttet suostu kertomaan...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en enää muista ku se lappu hävis jonnekki:d

   Poista
  2. Luulis tommoset muistavan...

   Poista
  3. Se oli nii monimutkane et kukaa ei tajuu sitä jos miä sen yritän selitää...

   Poista